Рошави килими

Рошави килими

Рошави килими или килими шаги?

За рошави килими

Като се има предвид тяхното качество и гъвкавост, рошави килими са толкова популярни днес, колкото и когато за пръв път удрят основното съзнание през 80-те. Сега обаче те се предлагат на практика във всички съществуващи цветове и в безброй различни стилове.

Въпреки че те могат да бъдат луксозно меко допълнение към една стая, техните меки и пухкави влакна не са най-лесните аксесоари за почистване. Най-вероятно е невъзможно да поддържате килима си напълно чист, но ако го почиствате често, може да успеете да удължите живота му. Така че, грижата за вашия рошав килим може да бъде по-трудна от гледането на килими с по-къси влакна.

Рошавите килими също могат да помогнат за намаляване на шума в дома или офиса, в резултат на дългите влакна, поемащи въздействието на стъпки върху подовете.

Рошавите килими внасят уют. Те вливат в обкръжението си с топлина и красота по уникален и ефективен начин. В повечето случаи тяхното съдержание е следното:

  • Super soft усещане
  • Килим с ексклузивен външен вид
  • Ръчно изрязан релеф
  • 100 % Полиестер
  • Велур: 40 мм
  • Защитен от молци
  • Устойчив на слънчева светлина
  • Антистатичен
  • Лесен за почистване

Рошави килими

Може да откриете рошави килими снимани в списания за интериорен дизайн или дори използвани от известни личности в телевизионни предавания. Не може да се отрече, че рошавите килими добавят лукс и елегантност към всяка стая.

Рошавите килими определено са стилни, но почистването и грижата за тях може да изглеждат предизвикателни. Поддръжката им всъщност е относително лесна. Да имаш килим с високи влакна означава да създадеш ретро атмосфера в дома. Дебелата и мека повърхност обаче ще приветства пръстите на краката ви, когато излизате от леглото.

В хола, спалнята или спалнята, пищният рошав килим е фантастичен аксесоар към една стая. Както и чудесно решение за настилки от студени плочки, ламинат или твърда дървесина. Той е идеален за деца, които предпочитат да се излегнат на пода  пред телевизора или да играят.

Възможно ли е отново да направя рошавия си килим пухкав?

Предлагат се много почистващи продукти за шампоане и кондициониране на вашия рошав килим, за да осигурите дълготрайна мекота. Препоръчваме ви да проучите каквито и да било продукти преди употреба, за да сте сигурни, че те са най-подходящи за вашия килим, в зависимост от тъканта, някои продукти може да не са подходящи.

История на рошавите килими

Какво е рошав килим?

Рошавите килими са вид килим, който се характеризира с наличието на дълбока, дебела нишка, която придава на килима рошав вид (оттук и името). Обикновено е направен от нишки от прежда или изправени бримки и това е частта от килима, която е обърната нагоре от подложката. Синоним на културата на 70-те години, килимът с махорка е културна икона и днес се появява отново с новооткрита популярност.

Килими Флокати и древният свят

Въпреки че има много отчетлива асоциация на рошавите килими с 60-те и 70-те години, тези опции за килими всъщност са много по-стари от това. Първите шаги килими са били известни като Flokati и са дошли от древна Гърция, където са били ръчно изтъкани от козя козина. Тези килими Flokati били използвани, за да могат хората да седят удобно на земята и да поддържат краката си топли. Килимите  шаги също са били често срещани в Турция и Централна Азия, където са били предпочитани от кралски особи и украсени дворци.

60-те и 70-те години

60-те и 70-те години на миналия век в Америка са времената, когато килимите  шаги наистина нарастваха по популярност. Лесно достъпните килими все още бяха сравнително ново явление, само на няколко десетилетия, а желанието за експериментиране беше голямо. Уникалният и неортодоксален външен вид на рошавите килимите е идеален за поколение, което експериментира и преживява културна промяна. Той беше обичан от хипитата, а новите цветни телевизори ги показваха в къщите на известните. Благодарение на експериментирането с производствените процеси, шаги се появиха в съвсем ново разнообразие от цветове, така че хората проявиха креативност с тях. Това беше ерата на рошавите килими, когато бяха хит на килимите.

Шаги Килимите днес

Напоследък шагът отново нарасна популярността си, с нови материали за килими и производствени техники, водещи до по-меки и по-трайни продукти (за предпочитане с по-малко кафяви и оранжеви цветови схеми). Много хора предпочитат рошав килим от носталгия, докато други просто обичат усещането за мекота.

Към началото