Персийски килими

Персийски килими и малко повече за тях

Антични персийски килими – може би най-важният принос в света на културното изкуство, даден от старите перси, е персийският килим и безбройните повторения, последвали.

Всъщност античните персийски килими – тоест античните килими от Персия (днешен Иран), които са на възраст поне 80 години, са едни от най-добрите примери на изкуството от времето и мястото, откъдето произхождат. Комплексът от техники и висококачествени съставки, използвани от майсторите на килими, гарантираха, че всяко парче е красиво и уникално произведение на изкуството и несравнимо произведение. Естествените багрила, копринените и вълнените прежди и ръчното тъкане гарантират, че всяко парче се радва като никое друго и ще продължи десетилетия, а в много случаи и векове. Античните персийски килими са произведения на изкуството.

Те вливат обкръжението си с топлина и красота по уникален и ефективен начин. Днес най-добрите антични килими от Персия са ценени по целия свят за тяхното фино тъкане, красиви цветове и върховна традиция. Самото стоене в една стая с автентичен античен персийски килим може да бъде мощно изживяване – тези великолепни произведения на изкуството притежават уникалната способност незабавно да ни пренесат във времето и пространството, за да ни отведат на вълнуващо пътешествие в екзотични, далечни земи от минали епохи, които са нещата на някои от най- цветни хиляди истории. В исторически план номадите, свещениците и царете използвали антични персийски килими като мебели и украшения.

Днес по-старите килими и килими от Персия са ценени като произведения на изкуството, както и като инвестиционни произведения. Тази тенденция се подхранва от непрекъснато нарастващия брой колекционери и учени. Присъщата красота на античните персийски килими, уникалните композиции и рядкостите ги правят изключително желани. Голямото разнообразие от тези тъкания, умело изработени през вековете, е силно свидетелство за богатата културна традиция, от която са възникнали.

Персийските килими и техните основни материали

Основните материали на персийските килими са вълна, памук и коприна.

Вълна

Повечето персийски килими са от овча вълна. Характеристиките и качеството му варират в различните области, в зависимост от породата овце, климатичните условия, пасищата и специфичните обичаи, свързани с това кога и как се стриже и обработва вълната. Обикновено овцете се стрижат през пролетта и есента. Пролетната ножица произвежда вълна с по-фино качество. Най-ниският клас вълна, използван при тъкането на килими, е вълната „кожа“, която се отстранява химически от мъртвата животинска кожа. По-високите степени на персийската вълна често се наричат kurk или коркова вълна, която се получава от вълната, растяща на шията на овцата. Също така влакната от камила и коза, които се използват в килимите Baluch, са други форми на вълна. Съвременното производство също използва вносната вълна, напр. Мериносова вълна от Нова Зеландия, тъй като голямото търсене на вълна за килими не може да бъде задоволено изцяло от местното производство.

Памук

Памукът формира основата нишките  на повечето съвременни килими. Номадите, които не могат да си позволят да купуват памук на пазара, използват вълна за основи и вътъци, които също традиционно се правят от вълна в райони, където памукът не е местен продукт. Памукът може да се преде по-плътно от вълната и понася повече напрежение, което прави памука превъзходен материал за основата на килим. Особено по-големите килими са по-склонни да се застопорят на пода, а т.к. вълната има тенденция да се свива неравномерно и килимите с вълнена основа могат да се деформират, когато са мокри. Химически обработеният памук се използва в килимите като заместител на коприната от края на XIX век.

Коприна

Коприната е естествено протеиново влакно, някои форми на което могат да бъдат вплетени в текстила. Протеиновите влакна на коприната са съставени главно от фиброин и се произвеждат от определени ларви на насекоми, за да образуват пашкули. Коприната е скъп материал и се използва за представителни килими. Неговата якост на опън е използвана при копринени основи, но коприната се появява и в нишките на килими. Копринена нишка може да се използва за подчертаване на специални елементи от дизайна. Висококачествените килими от Kashan, Qum, Nain и Isfahan имат изцяло копринени нишки. Килимите от копринени нишки често са изключително фини, с къси влакна и сложен дизайн. Копринените материали са по-малко устойчиви на механични натоварвания.

Към началото