Как да изберем цвета на килима?

цвета на килима

Как да изберем цвета на килима?

Цветът е мощен инструмент в ръцете на дизайнера, с който можете да се повлияе на настроението, да бъде събудена гама от емоции , както и да се постигне съвършенство и хармония в една стая.

Какво трябва да  се има предвид при избора на цвета на килима за различните помещения? Тази статия е за това.

Килимът често се избира по такъв начин, че на практика се слива с обстановката и все едно се разтваря в нея. По този начин се създава спокойна и много сдържана атмосфера в помещението.

Този ефект може да се постигне чрез избор на килим в цветова гама, подобна на основната гама на интериора или точно същата като цвета на пода. Този вариант за оформление на интериора е много популярен сега.

Вторият вариант е ярък акцент, който се откроява на общия фон. Тази техника често се използва от съвременните дизайнери за зониране на пространството в просторни стаи. С помощта на килим можете да оформите зона за почивка, сън или работа и по този начин визуално да увеличите пространството на стаята.

Добро решение за малки пространства ще бъде изборът на светъл килим

Светлите нюанси на подовата настилка визуално разширяват пространството на стаята. В помещения с малки размери големите шарки на килима не са подходящи, както и разполагането на няколко малки килима е също нежелана – това визуално раздробява пространството и го прави още по-малко, отколкото е в действителност.

Килимите от един тон с богати и топли цветове визуално стесняват пространството, докато по-студените цветове го разширяват.

На какво обръщаме внимание при избора на цвят на килима?

След като оцените желания и съществуващ интериор, можете да решите за какъв цвят е подходящ килимът в тази ситуация. Първо, трябва да анализирате основните схеми за разположение:

  • контрастна (килимът се откроява на фона на пода, влиза в контраст със стените, противоположен е на големи мебели);
  • неконтрастна, поддържащ (продуктът служи като фон, допълва съществуващата среда, изработен е в цветовете на основната гама на интериора, евентуално се слива с пода.
Как да изберем цвета на килима?
Към началото